VerandaGlaswand

Hoe plaats je zelf een glazen schuifwand?

Een glazen schuifwand plaatsen: het klinkt ingewikkeld. Toch is het zelf plaatsen van een glazen schuifwand veel makkelijker dan je denkt. Volg de stappen in dit blog en lees onze tips, zodat je in een mum van tijd je veranda of overkapping verfraait met een glazen schuifwand.   

Stap 1: de voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook wanneer je op het punt staat om een glazen schuifwand te plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat je voordat je begint met plaatsen je het juiste gereedschap klaar legt. De volgende benodigdheden heb je nodig om een glazen schuifwand te plaatsen: 

  • Trap; 
  • Meetlint; 
  • Schroeven voor het bevestigen van de U-profielen en de boven- en onderrails;
  • Accuboormachine;
  • Afkortzaag of een cirkelzaag met een aluminium zaagblad;
  • Minimaal twee personen.

Een glazen schuifwand van VerandaGlaswand.nl wordt geleverd met U-profielen, bovenrails, onderrails en glazen panelen. De boven- en onderprofielen monteren wij in onze assemblagehal al op de glazen schuifwanden. Ook de verstelbare wielen zijn al gemonteerd. Dit maakt het veel eenvoudiger om de glazen schuifwand zelfstandig te plaatsen. Wij raden aan om een glazen schuifwand met twee personen te plaatsen. 

 

Optionele benodigdheden

Je kunt kiezen om een aantal extra opties toe te voegen bij de aankoop van een glazen schuifwand. Onder andere funceringskokers, meenemers. tochtstrips en handgrepen behoren tot deze opties. Bekijk alle accessoires voor een glazen schuifwand in onze webshop

 

Stap 2: zorg ervoor dat de ondergrond waterpas is

Het is heel belangrijk dat de ondergrond waarop de glazen schuifwand wordt gemonteerd waterpas is. Is de ondergrond niet volledig waterpas of ongelijk? Gebruik dan een funderingskoker, ook wel een funderingsbalk genoemd. 

Een funderingskoker is van belang wanneer het terras waar de glazen schuifwand op wordt bevestigd niet geheel waterpas is, of niet stevig is. VerandaGlaswand.nl raadt aan om funderingskokers direct met een glazen schuifwand aan te schaffen. Eenmaal geplaatst, is het niet mogelijk om alsnog een funderingskoker toe te voegen.

 

Controleer de dagmaten. De dagmaat is de breedte en de hoogte van de opening van je veranda of overkapping. Gemeten van de grond naar de hoogste balk (de hoogte). En de lengte tussen de twee staande pilaren of muren in de breedte (de dagopening). Controleer of de ondergrond geheel waterpas is. Met behulp van een funderingskoker is de dagopening geheel waterpas te maken. Check ook of de ondergrond stabiel en voldoende gefundeerd is. Als je een funderingskoker hebt geplaatst, controleer je nogmaals of deze waterpas ligt. 

 

Tip van VerandGlaswand.nl: “Ben je er niet zeker van of de ondergrond van jouw veranda of overkapping waterpas is? Schaf dan een funderingskoker aan. Plaats deze funderingskoker voordat je de U-profielen en onderrails plaatst. Zodra je de glazen schuifwand hebt gemonteerd, kun je niet alsnog een funderingskoker toevoegen.” 

 

Stap 3: bevestig de U-profielen aan de zijkanten van je veranda of overkapping

Voorboren en op maat zagen van U-profielen is noodzakelijk. Meet eerst de maat op van de grond tot de balk, waartussen de glazen schuifwand wordt geplaatst. De U-profielen leveren wij altijd iets langer dan de gemeten hoogte. Zaag het verschil in lengte af. Schroef de U-profielen vervolgens in de dagopening aan de muur, staander of balk vast. Controleer of de U-profielen waterpas staan en plaats na iedere meter twee schroeven, in het hart van de profielen. 

 

Stap 4: meet, zaag en plaats het bovenprofiel 

Meet de maat (inbouwbreedte tussen de U-profielen) bovenaan de dagopening en teken deze af op het bovenprofiel. Leg het bovenprofiel horizontaal neer op werkhoogte. Zaag het bovenprofiel vervolgens op de juiste lengte af. Plaats het bovenprofiel vervolgens tussen de eerder geplaatste U-profielen en schroef het bovenprofiel vervolgens vast. Gebruik ook hier om de meter twee schroeven. 

 

Tip van VerandaGlaswand.nl: ”Gebruik bij een houten veranda alleen schroeven om de U-profielen en het bovenprofiel te bevestigen. Gebruik bij een aluminium veranda kit om de profielen te bevestigen. Wij raden aan om één tube kit per strekkende meter te gebruiken. De juiste kit-soort bestel je in onze webshop.” 

 

Stap 5: meet, zaag en plaats het onderprofiel 

Nu je het bovenprofiel hebt geplaatst is het tijd om het onderprofiel af te meten, op maat te zagen en vervolgens te plaatsen. Meet de vloerafstand tussen de zijbalken nauwkeurig op. Zaag het onderprofiel vervolgens op maat. Kit de onderkant van de onderrails met waterbestendige kit. Zo voorkom je lekkage. Gebruik één tube kit per strekkende meter. Plaats vervolgens het gekitte onderprofiel tussen de eerder geplaatste U-profielen. Schroef het onderprofiel vervolgens vast. Gebruik na elke meter twee schroeven. Let er voor het definitief vastschroeven nogmaals op of je het onderprofiel waterpas monteert. 

 

Stap 6: meenemers glazen schuifwand monteren 

Je kunt ervoor kiezen om jouw glazen schuifwand te voorzien van een oplopende meenemerset of een aflopende meenemerset. Deze kleine profielen schuiven alle panelen automatisch mee, wanneer je de schuifwand openschuift.  

Meenemers voor een glazen schuifwand monteer je in het profiel voordat je de glaswand op de rails plaatst. Kies je niet voor meenemers? Dan kun je nu naar stap 7. Het kan zijn dat de voorgemonteerde wieltjes ruimte 

De meenemers monteer je in het midden van de overlap in het H-profiel (dat is het profiel waar het glazen paneel in rust), waardoor de overlap van elk paneel afzonderlijk te bepalen is. Om te controleren of je de meenemer op de juiste plek monteert, deel je de overlap door twee. Stel de overlap is 6 centimeter. Dan moet het midden van de meenemer 3 centimeter van het wieltje en de zijplaat gemonteerd worden. Het kan zijn dat je hierdoor de voorgemonteerde wielen iets moet verplaatsen. Door de meenemers op de juiste plek te plaatsen blijft de overlap gelijk bij alle panelen. Nu er ruimte is voor de meenemers, plaats je ze in het H-profiel met de onderzijde naar boven. Plaats bij het eerste en laatste glaspaneel één meenemer in de zijkant van het H-profiel. Draai de twee stelschroefjes vast met een inbussleutel maat 2. 

 

Tip van VerandaGlaswand: “Download hier onze handleiding voor het plaatsen van meenemers.”  

 

Stap 7: plaatsen van de glazen panelen 

Je hebt het railsysteem nu bevestigd. Het is tijd om de glazen schuifpanelen te plaatsen. De glazen panelen van VerandaGlaswand.nl zijn al volledig voorgemonteerd, inclusief de wielen en wielkasten. In deze stap plaats je de glazen schuifwanden in de rails. Je  begint aan de bovenkant. Plaats het eerste paneel aan de bovenkant in het railspoor. Vervolgens plaats je de onderkant, waar de wielen al aan vast gemonteerd zijn in de onderrail. Let er goed op dat je ieder glaspaneel in een eigen spoor plaatst, zodat de panelen langs elkaar schuiven. Plaats elk paneel waterpas. Je stelt de hoogte eenvoudig af door de wielen te stellen. 

 

Tip van VerandaGlaswand.nl: “Wanneer je kiest voor 6 glasplaten in combinatie met een 3-spoor onderrail, dan plaats je 2 glazen panelen op 1 spoor.”  

 

Stap 8: steellook toevoegen aan je glazen schuifwand

Kies je voor een luxe uitstraling van je glazen schuifwand en wil je steellook toevoegen? Voeg de steellook strips toe, voordat je de tochtstrips plaatst. Meet het glaspaneel goed op. En zorg ervoor dat de glazen panelen waterpas staan en zaag de steellookstrips vervolgens op de juiste maat af. Zorg ervoor dat je de horizontale strips iets langer houdt. Je schuift ze namelijk met een passende overlap onder de verticale strips. 

Plaats eerst de verticale strips in de hoogte. Plaats vervolgens de horizontale strips. Je schuift ze als het ware iets onder de verticale strips, waardoor de uiteinden onder de verticale strips vallen en netjes aansluiten. Lijmen is niet nodig. De steellookstrips zijn voorzien van een zeer sterk tape. 

 

Tip van VerandaGlaswand: “Zorg ervoor dat je glazen schuifwanden perfect waterpas staan, voordat je de steellook-strips aanbrengt. Zaag de horizontale strips niet te kort af. Je hebt minimaal een paar centimeter aan overlap nodig aan beide uiteinden.” 

 

Stap 9: het plaatsen van een tochtstrip 

Let op! Bij Steellook zijn tochtstrips inbegrepen. Wanneer je kiest voor steellook, kun je deze stap overslaan.

De glazen panelen schuiven inmiddels al open en dicht over de onder- en bovenrail. In deze stap plaats je de tochtstrips. Meet de afstand tussen het boven- en onderprofiel. Zaag de tochtstrip af op de gemeten lengte en schuif deze op de glaswand aan de zijde waar de glaspanelen elkaar overlappen. Bevestig één tochtstrip per paneel. Plaats de  tochtstrip op de onderkant, tegen de glasdrager aan. Aan de bovenkant zit speling. Het is mogelijk om de tochtstrip vast te lijmen aan het glazen paneel.  

 

Stap 10: het plaatsen van handvaten 

Kies je ervoor om je glazen schuifwand te voorzien van een handvat? In deze stap leggen we uit hoe je een handvat aan je glazen schuifwand monteert. Om een handvat te monteren heb je lijm of kit nodig. Maak het glas waar je het handvat wilt plaatsen eerst goed schoon en ontvet het. Let op: meet de juiste hoogte, schuif de handgreep over het glas en verlijm pas als je tevreden bent over de juiste hoogte. 

Tip van VerandaGlaswand.nl: Weet je niet op welke hoogte je de deurgreep moet bevestigen? Hou dan een hoogte van 1050 millimeter aan, gemeten vanaf de onderzijde van de glasplaat naar het hart van het handvat. 

 

Stap 11: genieten van je glazen schuifwand 

Het is zover! Je glazen schuifwand staat. Je hebt hard gewerkt om jouw favoriete glazen pui te plaatsen. Tijd om te genieten van jouw prachtige nieuwe tuinkamer. Wil je meer weten over het plaatsen van een glazen schuifwand? Of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op. We helpen je graag! 

Mag dat: vergunningvrij een overkapping plaatsen?
Een houten overkapping voorzien van glazen schuifdeuren
Hoe plaats je zelf een glazen schuifwand?