VerandaGlaswand

Mag dat: vergunningvrij een overkapping plaatsen?

Droom je van een prachtige overkapping of veranda in je tuin, maar twijfel je of je hem vergunningvrij mag plaatsen? In dit artikel geven we je handige richtlijnen voor het plaatsen van een overkapping. We leggen uit hoe hoog je overkapping maximaal mag zijn en met welke eisen je nog meer te maken hebt.

Heb je een vergunning nodig om een overkapping of veranda te plaatsen in je tuin?

In de meeste gevallen mag je in Nederland een overkapping of veranda bouwen zonder dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Wel zijn de regels de laatste jaren flink aangescherpt. Of je een vergunning nodig hebt, hangt in veel gevallen af van de gemeente waarin je woont. In de meeste gemeenten in Nederland mag je vergunningvrij een overkapping of veranda plaatsen die niet hoger is dan drie meter. We raden je aan om contact op te nemen met je gemeente, wanneer je er zeker van wilt zijn of dit ook mag in jouw tuin.

 

De regels voor het plaatsen van een overkapping

De meeste gemeenten in Nederland hanteren dezelfde regels met betrekking tot de hoogte van een veranda of overkapping. In de meeste woonplaatsen in Nederland mag je namelijk vergunningvrij een overkapping of veranda plaatsen die niet hoger is dan drie meter.

De regels die bij de meeste gemeenten gelden voor het plaatsen van een overkapping of veranda zijn als volgt:

 

  • Een terrasoverkapping mag enkel in een achtertuin worden geplaatst;
  • Houd er rekening mee dat niet elke veranda op je woning mag aansluiten. In de meeste gevallen is het voor de gemeente in orde als je veranda binnen 2,5 meter van je woning wordt geplaatst. In dat geval mag je zonder vergunning een overkapping plaatsen die niet hoger is dan vier meter;
  • Wanneer je een veranda op meer dan 2,5 meter van je woning plaatst, dan mag hij maximaal drie meter hoog zijn;
  • De totale grondoppervlakte van je nieuwe overkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m2;
  • Je veranda of overkapping mag in totaal niet meer plek innemen dan 50 % van je totale tuin;
  • Een terrasoverkapping of veranda mag niet als zelfstandige woonruimte worden gebruikt. 
  • Is je overkapping zichtbaar vanaf de straat? Vraag dan bij je gemeente na of je een vergunning nodig hebt.

 

Hoe hoog mag mijn overkapping zijn?

Hoe hoog je overkapping of veranda mag zijn, hangt af van de regels die de gemeente hanteert waarin je woont. Daarnaast hangt de maximale hoogte af van de plek in je tuin waar je de veranda bouwt. Wanneer je een veranda bouwt binnen 2,5 meter van je huis, dan mag hij in de meeste Nederlandse gemeenten niet hoger zijn dan vier meter. Wanneer je op een grotere afstand dan 2,5 meter van je huis een overkapping bouwt, dan mag hij in de meeste gevallen maximaal drie meter hoog zijn.

 

Vergunningvrij bouwen van een overkapping op/of nabij de erfgrens

In Nederland hoef je gelukkig weinig rekening te houden met het plaatsen van een veranda tot de erfgrens. Uiteraard mag de overkapping of veranda niet over deze erfgrens heen. En jouw overkapping mag de erfgrens niet wijzigen. Een overkapping of veranda mag dus geen vervanging zijn van een bestaande muur of schutting. Houd ook in dit geval rekening met de hoogte, want in de meeste gevallen mag je naast een erfgrens niet hoger bouwen dan twee meter. Overleg altijd met je buren wanneer je van plan bent om een overkapping of veranda te plaatsen. Zo voorkom je problemen met je buren.


Wil je er zeker van zijn dat je het juiste doet? Raadpleeg dan het Omgevingsloket Online. Via deze website van de overheid krijg je inzicht in alle wetten die gelden voor het bouwen van een veranda of overkapping.

Mag je een veranda of overkapping vergunningvrij voorzien van glazen schuifwanden?

Ben je overtuigd en ga jij binnenkort een veranda of overkapping in je tuin (laten) plaatsen? Dan is het helemaal geen gek idee om je vast te oriënteren op glazen schuifwanden van hoge kwaliteit. Voor het plaatsen van glazen schuifwanden heb je namelijk geen vergunning nodig. Op deze manier creëer je vergunningvrij een prachtige tuinkamer. De enige regel waaraan jij je in dit geval dient te houden is dat je niet permanent mag wonen in een tuinkamer. Hoe comfortabel je tuinkamer ook is: je mag hem niet aan iemand verhuren of er zelf permanent intrekken. 

Wil je vast glazen schuifwanden in het echt bewonderen, voordat je ze aanschaft? Dat kan! Kom langs in onze showroom in Barneveld. We laten je graag de verschillende opties en mogelijkheden zien.

 

Glazen schuifwanden voor Jan & Wilma uit Maurik
Mag dat: vergunningvrij een overkapping plaatsen?
Een houten overkapping voorzien van glazen schuifdeuren